Οι άσχημες μυρωδιές μπορούν να κολλήσουν στα έπιπλα μας. Το όζον μπορεί να αφαιρέσει τις άσχημες μυρωδιές από τα έπιπλα.
Όταν τα έπιπλα βρίσκονται σε χώρους με άσχημες μυρωδιές ή μούχλα, απορροφούν αυτές τις μυρωδιές. Ανεξάρτητα από το είδος της μυρωδιάς – καπνός, ούρα γάτας, παλιά μυρωδιά – όλες μπορούν να κολλήσουν στα υφάσματα και στα μαξιλάρια των επίπλων. Μπορούμε να κάνουμε κάτι ή πρέπει να τα πετάξουμε; Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πώς το όζον μπορεί να αφαιρέσει τις μυρωδιές και πώς μπορείτε να φέρετε τα έπιπλα πίσω στο σπίτι σας.
Τα έπιπλα μπορεί να έχουν μεγάλη αξία, τόσο λόγω του σχεδιασμού και του υλικού όσο και για τη συναισθηματική τους αξία. Είτε πρόκειται για κληρονομημένα έπιπλα είτε για έπιπλα με προσωπική ιστορία, αξίζει να προσπαθήσετε να τα επαναφέρετε σε καλή κατάσταση.
Αν τα έπιπλα είναι από βερνικωμένο ή βαμμένο ξύλο, το πρόβλημα είναι μικρότερο. Ωστόσο, αν το ξύλο είναι ακατέργαστο, μπορεί να απορροφήσει τις μυρωδιές. Αν τα έπιπλα έχουν μαξιλάρια ή στρώματα, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να τα κάνετε να μην μυρίζουν.
Όλοι έχουμε ακούσει για τις θαυματουργές ιδιότητες του ξιδιού ή της μαγειρικής σόδας για την αφαίρεση λεκέδων από έπιπλα και χαλιά. Οι ατμοκαθαριστές και οι μηχανές καθαρισμού υφασμάτων που υγραίνουν το υλικό και απορροφούν τη βρωμιά είναι επίσης χρήσιμες. Όμως, για να αφαιρέσετε πραγματικά τις μυρωδιές και να επιταχύνετε τη διαδικασία, χρειάζεστε το όζον.
Το όζον χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από επαγγελματίες για τον καθαρισμό κατοικιών μετά από πυρκαγιές ή για την αφαίρεση μούχλας. Οι περισσότερες μυρωδιές προέρχονται από οργανικές πηγές, δηλαδή μόρια που αποτελούνται από άνθρακα και υδρογόνο. Το όζον είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον αυτών των μορίων, π.χ., παλιά μυρωδιά, καπνός, μυρωδιές από μπαχαρικά, οσμές ζώων και ούρων, καθώς και μυρωδιές από εμποτισμένο ξύλο και ζημιές από υγρασία. Το όζον σκοτώνει επίσης βακτήρια και σπόρους μούχλας και αφαιρεί τη μυρωδιά της μούχλας. Η απολύμανση με όζον λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Αφαίρεση Μυρωδιών από Ξύλινα Έπιπλα
Τα ξύλινα έπιπλα είναι σχετικά εύκολα στη απολύμανση τους. Πρώτα καθαρίστε τα με πανί και στη συνέχεια κάντε απολύμανση με όζον σε ένα μικρό δωμάτιο. Για έπιπλα που έχουν απορροφήσει άσχημες μυρωδιές, επαναλάβετε τις απολύμανση με όζον μέχρι να εξαφανιστούν οι μυρωδιές. Ξεκινήστε με μια σύντομη απολύμανση και επαναλάβετε μετά από λίγες μέρες. Αν μπορείτε να περιμένετε, κάντε μια νέα απολύμανση μετά από μια εβδομάδα. Αν η μυρωδιά επιστρέψει, κάντε άλλη μια σύντομη απολύμανση με όζον.
Αφαίρεση Μυρωδιών από Πλαστικά Έπιπλα
Τα πλαστικά έπιπλα συνήθως δεν απορροφούν μυρωδιές, αλλά αν χρειαστεί, πλύνετε τα και κάντε πολύ σύντομες απολυμάνσεις με όζον για να αποφύγετε την εκπομπή παραπροϊόντων που μπορεί να μυρίζουν άσχημα.
Αφαίρεση Μυρωδιών από Μεταλλικά Έπιπλα
Τα μεταλλικά έπιπλα δεν απορροφούν συνήθως μυρωδιές. Καθαρίστε τα και κάντε σύντομες θεραπείες για να μην οξειδωθούν.
Αφαίρεση Άσχημων Μυρωδιών από Μαξιλάρια και Στρώματα:
Χτυπήστε τα μαξιλάρια με ένα χτυπητήρι χαλιών.
Σκουπίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
Αφαιρέστε τους λεκέδες.
Χρησιμοποιήστε ξίδι ή μαγειρική σόδα για την αφαίρεση λεκέδων.
Όταν η επιφάνεια στεγνώσει, κάντε μια σύντομη απολύμανση με όζον.
Αερίστε καλά.
Επαναλάβετε σύντομες απολυμάνσεις, σκουπίστε και περιμένετε τουλάχιστον μία ημέρα μεταξύ των θεραπειών.
Αν έχετε τη δυνατότητα, τοποθετήστε τα έπιπλα στον ήλιο μετά τις απολυμάνσεις της γεννήτριας όζοντος. Αυτό, σε συνδυασμό με το όζον, θα επιταχύνει τη διαδικασία αφαίρεσης των μυρωδιών.
Τελικές Σημειώσεις
Το όζον δεν είναι αποτελεσματικό για μυρωδιές από χρώματα, διαλυτικά, κόλλα ή νέες βινυλικές επιφάνειες. Τα λεπτά και εύθραυστα υφάσματα μπορεί να καταστραφούν από το όζον, επομένως αποφύγετε την απολύμανση με όζον. Αντιμετωπίστε το δέρμα και το μαλλί με πολύ σύντομες χρήσεις/απολυμάνσεις, καθώς αυτά τα υλικά μπορεί να στεγνώσουν και να γίνουν εύθραυστα από το πολύ όζον.
Το όζον δεν είναι ασφαλές για ανθρώπους και ζώα να το εισπνέουν και τα φυτά επίσης επηρεάζονται αρνητικά. Μην βρίσκεστε στον χώρο κατά τη διάρκεια της απολύμανσης. Αν έχετε άσθμα ή πνευμονοπάθεια, μην χρησιμοποιείτε την γεννήτρια όζοντος μόνοι σας και αερίστε επιπλέον πριν μπείτε στον χώρο.